Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over pianoles en daaraan gerelateerde zaken. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem contact met mij op, ik beantwoord graag uw vragen.

Zijn online lessen mogelijk?

Ja dat is zeker mogelijk, lessen kunnen worden gegeven via Zoom, Microsoft Teams of Skype.

Kan ik een proefles krijgen?

Jazeker, een proefles van een half uur kost €20 inclusief BTW en wordt contant afgerekend of direct overgemaakt na afloop van de proefles. U kunt zich hier inschrijven.

Kan ik op elk moment in het jaar beginnen met pianoles?

Ja dit is zeker mogelijk. Neem contact op, dan bespreek ik graag de mogelijkheden met u.

Vanaf welke leeftijd kan ik op pianoles?

Er is geen ideale leeftijd om piano te leren spelen. Het belangrijkste is de interesse en de motivatie om te willen leren. Zodra uw kind het leuk vindt om muziek te maken en er meer over wil leren, zijn pianolessen een heel goed idee.

Hoe kan ik mijn kind helpen bij het piano leren spelen?

Door als ouder aandacht te geven aan de ontdekkingen van uw kind op de piano en er op een gepast moment over te praten, krijgt uw kind het vertrouwen dat nodig is om snel vooruitgang te boeken. Speciaal voor ouders van jonge beginners heb ik een overzicht met tips die u als ouder bij de eerste les meekrijgt. Verder gelden de volgende praktische adviezen:

  • Koop een piano. Zonder regelmatig thuis oefenen buiten de les om zal uw kind geen vooruitgang kunnen boeken.
  • Zet de piano op een gezellige plek in huis neer. Zorg ervoor dat de TV uit de buurt is en uitstaat als er wordt geoefend.
  • Laat uw piano regelmatig stemmen. Kinderen spelen, net als volwassenen, met meer plezier op een goed gestemd instrument.
  • Moedig uw kind aan om piano te spelen.
  • Koop een in hoogte verstelbare pianokruk.

Ik heb nog geen piano. Kan ik hulp krijgen bij het uitkiezen van een instrument?

Ik kan u zeker adviseren. Ook met een klein budget is het mogelijk om een prima tweedehands piano te kopen.

Veel pianowinkels bieden daarnaast huurkoop als optie. Dan betaalt u een vast bedrag per maand en na verloop van tijd is de piano dan van u. Mocht u toch geen pianoles meer willen nemen, dan stopt u met het huren van het instrument. Dan bent u niet de volledige aanschafkosten van het instrument kwijt.

Zo kunt u meteen al beschikking hebben over een goed instrument, zonder vast te zitten aan een hoge aanschafprijs.

Een aantal vragen die u uzelf alvast moet stellen zijn:

  • Wat is mijn budget?
  • Hoeveel ruimte heb ik voor de piano?
  • Moet ik rekening houden met mijn buren?

Wat voor piano heb ik nodig om thuis te oefenen?

Oefenen gaat het beste op een goed onderhouden en goed gestemd akoestisch instrument. Dit hoeft geen gloednieuw exemplaar te zijn, ook tweedehands instrumenten kunnen uitstekend zijn. Bij het pianospelen is de manier waarop uw toetsen reageren op de aanslag essentieel. Bij een akoestische piano is, naast de klank, de aanslag over het algemeen veel beter dan bij digitale instrumenten.

Als u vanwege gehorigheid geen reguliere akoestische piano kunt hebben, dan is het beste alternatief een Yamaha-silentpiano. Dit is ook een akoestisch instrument, maar heeft de mogelijkheid om de klank via de koptelefoon te horen.

Als uw budget wat kleiner is, dan is een digitale piano een prima alternatief. Digitale piano’s hebben vaak gewogen toetsen waardoor je dynamiek kan maken. Hierbij geldt de regel over het algemeen: hoe duurder de piano, hoe genuanceerder het instrument reageert op de aanslag. Het pianogeluid kan dan met behulp van een koptelefoon worden beluisterd, of het volume van het geluid kan worden ingesteld.

Vaak wordt mij gevraagd of een keyboard ook een optie is. Een keyboard heeft meestal zo’n 60 toetsen i.p.v. de volledige 88. Vaak is er een limiet aan hoeveel tonen er tegelijkertijd kunnen klinken, iets wat je met pedaal verrassend snel bereikt. Soms zijn de toetsen ook smaller dan op een piano. Tot slot zijn deze toetsen heel oppervlakkig in de aanslag en is de klankkleur niet te beïnvloeden. Daarom raad ik het af om op een keyboard te oefenen.

Hoeveel moet ik studeren?

In de eerste plaats is het belangrijk dat u effectief leert studeren. De hoeveelheid tijd die u in het studeren moet steken om resultaat te behalen hangt af van de moeilijkheidsgraad van de stukken die u wilt kunnen spelen en hoe snel u vooruit wilt gaan. Ik raad beginnende leerlingen aan om minimaal vijf keer per week een half uur te studeren. Voordat u begint met drie uur achter elkaar studeren: het is effectiever om vaker kort te studeren dan één keer heel lang.

Ik kan geen noten lezen. Is dit een probleem?

Dit is geen probleem. Het leren lezen van het notenschrift is juist een onderdeel van de pianolessen.

Kan ik ook popliedjes spelen in de les?

Ja dat kan zeker, het zwaartepunt in mijn lessen en mijn expertise ligt echter bij een klassieke basistechniek. Daarvanuit is het mogelijk om allerlei muziekstijlen te verkennen. Als u toetsenist in een band wilt worden, dan kunt u beter een specialist in lichte muziek als docent nemen, tenzij u juist ook het klassieke repertoire wilt verkennen.

Is het ook mogelijk om lessen aan huis te krijgen?

Ja dit is mogelijk, maar omdat ik in mijn reistijd geen les kan geven aan iemand anders, moet ik de reistijd helaas dan ook rekenen als lestijd. Wilt u een half uur les en woont u op een kwartier fietsen afstand van de lesstudio, dan moet u dus een uur les afnemen. Reistijd reken ik in veelvouden van een kwartier vanwege de aanvangstijden van mijn lessen.

Een andere optie is om online lessen te nemen.

Moet ik zelf lesboeken aanschaffen?

Als leerlingen net beginnen met pianospelen dan werk ik bijna altijd uit een lesboek. Niet alleen is dan al uw materiaal handig gebundeld, ook kunt u dan thuis de uitleg die ook in het lesboek staat nog eens nalezen. Gevorderde leerlingen maken hiernaast ook gebruik van IMSLP, een gratis online databank van rechtenvrije bladmuziek.

Heb ik op een vaste dag les?

Ja, ik geef les op maandag en dinsdag gedurende de gehele dag en avond. Als u lessen op wekelijkse basis volgt, heeft u op één van deze dagen op een vaste tijd les. Voor lessen op incidentele basis wordt er per les een datum en tijd afgesproken.

Kan ik ook op incidentele basis pianoles nemen?

Dit is zeker mogelijk voor volwassenen. Neem contact met mij op, dan maak ik graag een afspraak. Aan kinderen geef ik geen les op incidentele basis, omdat mijn ervaring is dat met kinderen zonder regelmaat geen of weinig vooruitgang kan worden geboekt.

Hoe zit het met schoolvakanties en feestdagen?

In de schoolvakanties en op officiële feestdagen wordt geen les gegeven. Kijk hier voor een actueel overzicht van de schoolvakanties die gelden voor de regio Midden waar Culemborg onder valt. Het overzicht van officiële feestdagen vindt u hier.

Wat gebeurt er als ik een les mis?

Helaas kunnen gemiste lessen niet worden ingehaald.

Als ik wekelijkse lessen neem, zit ik daar dan voor langere tijd aan vast?

Als u zich inschrijft voor lessen op wekelijkse basis, dan schrijft u zich in principe in voor een geheel lesseizoen van 35-40 weken.

U begint met een proefles, waarna een proefperiode van een maand begint. In de proefperiode bent u per week leskosten verschuldigd en kunt u de lessen zonder verdere verplichtingen per direct beëindigen.

Als u na de proefperiode besluit om door te gaan met pianoles, dan kunt u zich nog steeds uitschrijven, maar geldt er een opzegtermijn van drie maanden.

Ik ben op leeftijd. Kan ik nog op pianoles?

U bent nooit te oud om te leren. Sterker nog, er zijn talloze studies die aantonen dat pianospelen op latere leeftijd helpt om het geheugen in vorm te houden.

Is het ook mogelijk om les in muziektheorie te krijgen?

Muziektheorie komt aan bod in mijn lessen, altijd gekoppeld aan de praktijk.

Als u pure muziektheorie zonder een pianoles wilt, behoort dit ook tot de mogelijkheden. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat u ondersteuning wilt bij de voorbereiding van het toelatingsexamen voor een conservatorium.

Misschien vindt u een specifiek muziektheoretisch onderwerp interessant en wilt u hier meer over weten. Met mijn achtergrond als muziekwetenschapper en conservatoriumopleiding in zowel klassieke als oude muziek heb ik een brede kijk op het vakgebied.

Kan ik ook klavecimbelles krijgen?

Jazeker! In mijn lesstudio staat een Vlaams en een Italiaans klavecimbel. Tijdens de lessen maakt u kennis met verschillende stijlen, waaronder het Duitse barokrepertoire (o.a. Bach en Händel), de Franse school (o.a. Couperin en Rameau), de Italiaans/Spaanse stijl (o.a. Scarlatti en Soler).

Hiernaast is het continuospel, oftewel het spelen van een becijferde bas, een belangrijk onderdeel in de les. Vaardigheid in continuospel is essentieel voor samenspel in dit barokrepertoire.

Andere onderdelen die aan bod komen zijn versieringen, oude sleutels en het spelen uit handschriften en vroege drukken.

Ik zing en wil graag hulp bij het instuderen van mijn repertoire, is dit mogelijk?

Dit is zeker mogelijk. Ik heb ruime ervaring in het begeleiden van zangers, zowel op klavecimbel als op piano. Wilt u hulp bij het instuderen van liedrepertoire, barokmuziek of opera-aria’s? Wilt u extra begeleiding bij het instuderen van uw koorpartij? Neem contact met mij op, dan bespreek ik graag de mogelijkheden.

Ik speel een instrument en wil graag mijn samenspel oefenen of begeleid worden, is dit mogelijk?

Dit is zeker mogelijk. Speelt u klassiek repertoire dan begeleid ik u op piano. Speelt u graag barokmuziek maar mist u de continuobegeleiding? Dan kan ik u begeleiden op klavecimbel. Mijn klavecimbels zijn transponeerbaar van 415-440Hz, dus bijna alles is mogelijk.

Is het mogelijk om niet eens per week les te nemen, maar bijvoorbeeld eens per twee weken?

Naast lessen op wekelijkse basis is het ook mogelijk om lessen te nemen op tweewekelijkse basis. De lesweken worden aan het begin van het seizoen vooruit gepland en verder gelden dezelfde voorwaarden als voor les op wekelijkse basis.

Worden er voorspeelavonden georganiseerd?

Afhankelijk van de belangstelling van mijn leerlingen organiseer ik aan het eind van elk lesseizoen een voorspeelavond voor al mijn leerlingen. Deelname aan de voorspeelavond is niet verplicht, maar wel ontzettend leuk. Bovendien is mijn ervaring dat leerlingen in de aanloop naar de voorspeelavond ineens een sprong maken in hun ontwikkeling. Extra leuk om dat dan ook te kunnen laten horen aan vrienden en familie.